Маніпулятивні техніки в соціальних мережах: практичні кейси з соціальної мережі Instagram - Юрченко, Поліна Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою дослідження було систематично та об'єктивно оцінити контент, який публікується блогерами, виявити специфічні маніпулятивні техніки та визначити їх вплив на аудиторію. Було проведено аналіз постів, сторіс та інших форм контенту, що дозволило виявити патерни та стратегії маніпуляції. На основі отриманих даних було зроблено висновок, що маніпулятивні техніки є поширеними та присутні у більшому чи меншому обсязі в діяльності багатьох блогерів.

The aim of the study was to systematically and objectively evaluate the content published by bloggers, identify specific manipulative techniques and determine their impact on the audience. In order to identify patterns and strategies of manipulation, posts, stories and other forms of content were analysed. Based on the data obtained, it was concluded that manipulative techniques are widespread and present to a greater or lesser extent in the activities of many bloggers.
Керівник: Кізілов Олександр Іванович, кандидат соціологічних наук
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Media and communication studies; маніпулятивні техніки; соціальні мережі; Instagram; медіаграмотність; manipulative techniques; social media; media literacy