Візантійська військова система в ІV–ІХ столітті - Федоріщев, Максим Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета дипломної роботи полягає в дослідженні еволюції військової системи Візантії, на тлі політичних, економічних та соціальних перетворень, подій в державі. Визначення ключових елементів, що вплинули на її розвиток. Об’єктом є візантійська військова система в період з IV по IX століття нашої ери. Предметом є процеси еволюції, трансформації військової системи у відповідь на зовнішні загрози, внутрішні виклики. У роботі, в першому розділі, проведене дослідження військової структури візантійської армії, та її роль в забезпечені безпеки імперії, її кордонів. Другий розділ присвячений розвитку військової доктрини, тактики та стратегії Візантійської Імперії, а також наведені причини та наслідки цих реформ. Третій розділ присвячений більш наглядному розгляді дій візантійської армії в своїх кампаніях, описані конкретні битві та події. До того ж, описано наслідки ти чи інших подій, битв, котрі призвели до змін в візантійській армії, її структурі, організації. Результатом, висновком дипломної роботи стало зазначення військової системи Візантійської Імперії, як адаптивної структури, котра забезпечила довге існування східного Риму, а також значною мірою вплинула на розвиток європейської військової думки.

The purpose of the thesis is to study the evolution of the Byzantine military system against the background of political, economic and social transformations, events in the state. The object is the Byzantine military system in the period from the IV to the IX century AD. The subject is the processes of evolution and transformation of the military system in response to external threats and internal challenges. In the first section, the study of the military structure of the Byzantine army and its role in ensuring the security of the empire and its borders is carried out. The second section is devoted to the development of military doctrine, tactics and strategy of the Byzantine Empire, as well as the causes and consequences of these reforms. The third section is devoted to a more visual examination of the actions of the Byzantine army in its campaigns, describing specific battles and events. In addition, the consequences of certain events, battles that led to changes in the Byzantine army, its structure, and organization are described. As a result, the conclusion of the thesis is that the military system of the Byzantine Empire was an adaptive structure that ensured the long existence of Eastern Rome and significantly influenced the development of European military thought.
Керівник: Сорочан Сергій Борисович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; військова система; візантійська армія; організація; стратегія; тактика; трансформація; реформи; military system; Byzantine army; organization; strategy; tactics; transformation; reforms