Радіаційна крихкість танталового покриття мішеней джерел нейтронів - Чуйко, Ілля Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Представлено роботу в галузі радіаційного матеріалознавства матеріалів мішеней для джерел нейтронів на основі підкритичних збірок, керованих лінійними прискорювачами електронів або протонів, так званих систем, керованих прискорювачами – ADS систем. Наразі електроядерні ADS системи є прототипом безпечних ядерних реакторів 5-го покоління. У зв'язку з фізичним пуском установки нейтронного джерела ННЦ «ХФТІ» НАНУ, мішень якого виготовлена з порошкоподібного вольфраму, покритого танталом, розглянуто вплив випромінювання на механічні властивості Ta-матеріалів мішеней. Проаналізовано ядерно-фізичні процеси радіаційного пошкодження мішені під час спільного її опромінення, як нейтронами підкритичної збірки, так і високоенергетичними (e-γ)-пучками з початковою енергією 100МєВ. Оцінено ресурси мішеней систем ADS.

The work in the field of radiation materials science of target materials of neutron sources based on the subcritical assemblies controlled by linear accelerators of electrons or protons, so-called accelerator driven systems (ADS), are presented. Now, electronuclear ADS systems are the prototype of safe nuclear reactors of the 5th generation. In connection with the physical start-up of the neutron source facility of the NSC‘KIPT’ NASU, the target of which is fabricated from powdered tungsten covered with tantalum. Effect of radiation on mechanical properties of the Ta targets materials are considered. The nuclear-physical processes of radiation damage to the target during co-irradiation of it with both neutrons of a subcritical assembly and high-energy (e-γ)-beams(100 MeV), are analyzed. The target resources of ADS systems are estimated.
Radiation Embrittlement of Tantalum Coating of the Neutron Sources Targets
Керівник: Пархоменко Олександр Олексійович, доктор фізико-математичних наук, професор, професор кафедри матеріалів реакторобудування та фізичних технологій
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; джерело нейтронів; мішень; покриття; фізико-механічні властивості; радіаційні пошкодження; крихкість