Формування ефективної системи онбордінгу персоналу підприємства - Бобловський, Олег Олегович; Boblovskyi, О. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних засад і практичних аспектів формування ефективної системи онбордінгу персоналу на підприємстві в умовах сучасного ринку праці. У роботі розкрито сутність онбордінгу як управлінського інструменту, його роль у системі управління персоналом та значення для підвищення ефективності трудової діяльності, зниження плинності кадрів і формування лояльності працівників. Проаналізовано основні підходи до організації процесу онбордінгу персоналу, методи та інструменти його реалізації, а також критерії оцінювання результативності онбордінгових заходів. Значну увагу приділено аналізу виробничо-господарської діяльності та кадрового потенціалу підприємства, оцінці реалізації кадрової політики й практик роботи з персоналом. На прикладі діяльності ТОВ «ХАРКІВХОЛОДМАШ» здійснено комплексну аналітичну оцінку діючої системи управління персоналом, виявлено проблемні аспекти організації онбордінгу нових працівників та обґрунтовано необхідність її вдосконалення. Запропоновано практичні рекомендації щодо формування структурованої системи онбордінгу, впровадження програм онбордінгового супроводу, наставництва, адаптаційних тренінгів і використання сучасних цифрових інструментів, що сприятиме скороченню періоду входження працівників у посаду та підвищенню результативності їхньої праці. Результати дослідження мають практичну цінність для підприємств машинобудівної та промислової галузей і можуть бути використані в процесі вдосконалення системи управління персоналом, а також у навчальній і науково-дослідній діяльності.

Master's qualification work is devoted to the study of theoretical foundations and practical aspects of the formation of an effective system of onboarding of personnel at the enterprise in the conditions of the modern labor market. The work reveals the essence of onboarding as a management tool, its role in the personnel management system and its significance for increasing the efficiency of labor activity, reducing staff turnover and forming employee loyalty. The main approaches to organizing the onboarding process of personnel, methods and tools for its implementation, as well as criteria for assessing the effectiveness of onboarding activities are analyzed. Considerable attention is paid to the analysis of the production and economic activity and the personnel potential of the enterprise, to the assessment of the implementation of personnel policy and practices of work with personnel. Using the example of the activities of LLC "KHARKIVKHOLODMASH", a comprehensive analytical assessment of the current personnel management system was carried out, problematic aspects of the organization of onboarding of new employees were identified and the need for its improvement was substantiated. Practical recommendations are proposed for the formation of a structured onboarding system, the implementation of onboarding support programs, mentoring, adaptation training and the use of modern digital tools, which will help reduce the period of employees entering the position and increase the effectiveness of their work. The results of the study have practical value for enterprises in the machine building and industrial sectors and can be used in the process of improving he personnel management system, as well as in educational and research activities.
Formation of an effective system of onboarding of personnel of the enterprise
Керівник: Обидєннова Тетяна Сергіївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; онбордінг персоналу; управління персоналом; кадрова політика; наставництво; адаптаційні тренінги; ефективність праці; personnel onboarding; personnel management; personnel policy; mentoring; adaptation training; labor efficiency