Імунопатологічні синдроми у хворих на системні аутоімунні хвороби: імунопатогенез та тактика ведення - Гайдучок, Ігор Григорович; Hayduchok, I.H. (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2021)
Hayduchok I. H. Immunopathological syndromes in patients with systemic autoimmune diseases: immunopathogenesis and patient surveillance. – As manuscript. The thesis for the scientific degree of the doctor of medical sciences in specialty 14.03.08 – Immunology and Allergology. – Danylo Halytsky Lviv National Medical University, V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv, 2021. This disertation is dedicated to the study of the immune - dependent and molecular genetic mechanisms of the development of immunopathological syndromes in patients with systemic autoimmune diseases, and to the study of their prevalence and management of such patients with assessment of pharmacotherapeutic and pharmacoeconomic feasibility of support therapy.
Immunopathological syndromes in patients with systemic autoimmune diseases: immunopathogenesis and patient surveillance
Дисертаційна робота присвячена вивченню імунозалежних та молекулярно-генетичних механізмів розвитку імунопатологічних синдромів у хворих на системні аутоімунні хвороби, дослідженню їх поширеності та тактики ведення таких хворих з оцінкою фармакотерапевтичної та фармакоекономічної доцільності терапії супроводу. У результаті проведених осліджень удосконалена модель формування персистентних форм хламідійної інфекції в експерименті та визначена роль апоптозу при цьому. Проведено експериментальне моделювання персистентної хламідійної інфекції in vitro з метою вивченням реактивації інфекції на моделі in vivo та оцінки ролі апоптозу у формуванні персистентних форм хламідійної інфекції. Встановлено, що штам C. trachomatis проявляв чітку антиапоптозну дію, а виділені із системи пеніциліну аберантні форми C. trachomatis реорганізовувались у типові елементарні та ретикулярні тільця з наступним розвитком маніфестної інфекції, ступінь вираженості якої залежав від патогенного потенціалу мікроорганізму.
Keywords: системні аутоімунні хвороби; імунопатологічні синдроми; miR155; 146а; ВАRT-13, -15; TLR9; фармакоекономіка; раціональна терапія супроводу; systemic autoimmune diseases; immunopathological syndroms; pharmacoeconomics; rational concomitant therapy