Проявлення ізотопічного ефекту в структурних дослідженнях молекулярних кристалів - Филипова, Дарія Кайтанівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі розглянуто механізми прояву ізотопічного ефекту в структурних дослідженнях молекулярних кристалів. Аналіз охоплює вплив ізотопної заміни на коливальні частоти, параметри кристалічної решітки та симетрію водневих зв’язків. Вивчено можливості рентгеноструктурного аналізу, нейтронографії та спектроскопічних методів у виявленні ізотопно зумовлених структурних змін. Увагу зосереджено на фізичних закономірностях, що пов’язують масу атомів з енергетичними станами та стабільністю кристалічних систем. Розглянуто також приклади прояву ізотопічного ефекту в астрофізичних спостереженнях та структурних дослідженнях реальних молекулярних кристалів, що дозволяє встановити зв’язок між мікроскопічними параметрами та макроскопічними характеристиками речовини.

This thesis explores the mechanisms of isotope effect manifestation in structural studies of molecular crystals. It analyzes how isotopic substitution influences vibrational frequencies, crystal lattice parameters, and the symmetry of hydrogen bonds. The work investigates the application of X-ray diffraction, neutron scattering, and spectroscopic methods in detecting isotope-induced structural differences. Special attention is given to the physical correlations between atomic mass, vibrational states, and the stability of crystalline systems. The thesis also presents examples of isotope effects observed in astrophysical spectra and real molecular crystals, highlighting the connection between microscopic structural features and macroscopic material properties.
Науковий керівник: Аксьонова Наталія Анатоліївна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри теоретичної фізики імені академіка І. М. Ліфшиця
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; ізотопи; ізотопічний ефект; молекулярні кристали; спектроскопія; рентгеноструктурний аналіз; нейтронографія; водневі зв’язки; коливальні модуси; астрофізика; структурна фізика; isotopes; isotope effect; molecular crystals; spectroscopy; X-ray diffraction; neutron scattering; hydrogen bonding; vibrational modes; astrophysics; structural physics