Сучасні підходи до мотивації персоналу - Мартинов, Сергій Дмитрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є аналіз сучасних концепцій мотивації працівників, виявлення тенденцій їх еволюції та розробка рекомендацій щодо вдосконалення мотиваційної політики підприємства з урахуванням нових викликів ринку праці. Об’єктом кваліфікаційної роботи є процес управління мотивацією персоналу в сучасних умовах господарювання. Предметом кваліфікаційної роботи виступають сучасні підходи, методи та інструменти мотивації персоналу, а також їх вплив на ефективність трудової діяльності працівників.
Керівник наукової роботи: Сукрушева Ганна Олегівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; менеджмент персоналу; personnel management; управління персоналом; мотивація персоналу; staff motivation; адаптивна мотивація персоналу; adaptive staff motivation; корпоративна культура; corporate culture; professional growth; професійне зростання