Військово-політична та державотворча діяльність Богдана Хмельницького - Радченко, Богдан Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Богдан Хмельницький – видатний державний діяч національно-визвольної війни українського народу. Велич Богдана Хмельницького в тому, що він розумів інтереси та бажання українського народу. Сила Хмельницького як керівника в тому, що він завжди був із народом, про що сам неодноразово заявляв; він краще за всіх своїх сучасників розумів хід історії, обставини, в яких знаходилася Україна, він виражав ідеї та бажання прогресивних сил українського народу, який піднявся на боротьбу проти всього, що стояло на шляху його розвитку. Хмельницький боровся проти польського гніту в Україні. Під його керівництвом були створені величезні збройні сили, які досягли ряду яскравих перемог над польськими військами. Битви під командуванням Хмельницького увійшли славною сторінкою в історію військового мистецтва. Коли захопників вигнали з України, почався процес формування української держави. Гетьман України Хмельницький виявив себе видатним державним діячем. Він заслужив глибоку повагу до інших народів. На таку повагу заслуговують тільки справжні національні герої.

Bohdan Khmelnitskiy is a prominent state figure and leader of the Ukrainian liberation war. His greatness came from his ability to comprehend concerns and intentions of the Ukrainian nation. As a leader, and he mentioned that himself plenty of times, he derived his strength from being always close to his people; better than any of his contemporaries he perceived the course of the events and circumstances in Ukraine of those times. He expressed the concepts and prerogatives of the progressive community of the nation that revolted fighting against every obstacle on its way of the development. Bohdan Khmelnitskiy combated against Polish oppression. He leaded the formation of enormous armed forces that gained a number of brilliant victories over Polish troops. Battles commanded by Bogdan Khmelnitskiy are engraved with glory in the history of military art. After the invaders had been banished Ukraine was involved into a process of a new state establishment. Hetman Bohdan Khmelnitskiy appeared to be an outstanding statesman. He earned deep respect of other nations as well. Only real national heroes are worthy of such respect.
Керівник: Майстренко Владислав Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; історія України; Богдан Хмельницький; українська держава; державотворча діяльність Богдана Хмельницького; військово-політична діяльність Богдана Хмельницького