УЗ в аналізі харчових продуктів на вміст домішок - Харченко, Вікторія Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Проаналізовані літературні джерела щодо використання УЗ (УЗ) у хімічному аналізі ХП на вміст домішок. Показано, що УЗ може бути також використаний в якості джерела аналітичного сигналу з використанням наступних параметрів та характеристик УЗ: 1)швидкість затухання, а також розповсюдження УЗ, 2)інтенсивність сонолюмінісценції розчинів ХП при дії на них УЗ (розчини кухонної солі та цукру). УЗ використовується для інтенсифікації наступних етапів пробопдготовки: 1) розчиненя та перемішування; 2) руйнування розчинених органічних речовин, 3) концентрування екстракцією, флотацією, сорбцією та спів осадженням, 4) мінералізація.

Literary sources on the use of ultrasound (US) in the chemical analysis of food products for the content of impurities were analyzed. It is shown that ultrasound can also be used as a source of an analytical signal using the following parameters and characteristics of ultrasound: 1) decay rate and propagation of ultrasound, 2) intensity of sonoluminescence of solutions of food products when exposed to ultrasound (solutions of table salt and sugar) . Ultrasound is used to intensify the following stages of sample preparation: 1) dissolution and mixing; 2) destruction of dissolved organic substances, 3) concentration by extraction, flotation, sorption and co-precipitation, 4) mineralization.
Науковий керівник: Бакланов Олександр Миколайович, доктор хімічних наук, професор кафедри хімічної метрології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; харчові продукти; УЗ інтенсифікація пробопідготовки; джерело аналітичного сигналу; food products; ultrasonic intensification of sample preparation; analytical signal source