Вплив ентерального введення гіпохлориту натрію на механізми запалення і гемостаз у онкологічних хворих з синдромом ентеральної недостатності після мультиорганних операцій - Красносельський, Микола Віллєнович; Крутько, Євген Миколайович; Павлюченко, Олексій Сергійович; Пилипенко, Сергій Олександрович; Krasnoselskyi, Mykola Villenovіch; Krutko, Yevhen Mykolayovych; Pavliuchenko, Oleksii Serhiiovych; Pylypenko, Serhiy Oleksandrovych (Харків : Державна установа «Інститут медичної радіології та онкології ім. C. П. Григор’єва Національної академії медичних наук України», 2023)
Вивчається ефективність використання в онкологічних хворих ентерального введення гіпохлориту натрію після мультиорганних операцій з синдромом ентеральної недостатності та дослідити динаміку деяких маркерів запалення. Впровадження в післяопераційну інтенсивну терапію методики електрохімічної детоксикації 0,06% розчином NaClO при синдромі ентеральної недостатності запобігає розвитку системного запалення та гіпокоагуляції. Включення натрію гіпохлориту в комплексну післяопераційну терапію протягом доби дозволило знизити розвиток запалення (зниження експресії ІЛ-6 і СРБ) та досягти прокоагуляційних змін (зниження МНВ, фібрину, АЧТЧ, рівня D-димеру, часу згортання крові та підвищення протромбінового індексу).

Study the effectiveness of the enteral administration of sodium hypochlorite in cancer patients after multi-organ surgeries with systemic inflammatory response syndrome and to monitor the dynamics of certain markers of inflammation. The use of the method of electrochemical detoxification with 0,06% NaClO in postoperative intensive therapy in enteral insufficiency syndrome prevents the development of systemic inflammation and hypocoagulation. The inclusion of sodium hypochlorite in the complex postoperative therapy during the day allowed the development of inflammation (a decrease in the expression of IL-6 and CRP) to be halted and procoagulative changes (a decrease in INR, fibrin, APTT, D-dimer level, blood clotting time, and an increase in prothrombin index) to be achieved.
Impact of enteral administration of sodium hypochlorite on the mechanisms of inflammation and hemostasis in cancer patients with enteral insufficiency syndrome after multi-organ surgeries
Оригінальні дослідження. Original research
Keywords: MEDICINE::Oncology; ентеральна недостатність; інтенсивна терапія; розширені та комбіновані операції; синдром ендогенної інтоксикації; онкохворі; enteral insufficiency; intensive therapy; extended and combined surgeries; endogenous intoxication syndrome; cancer patients