Основи релятивістської космології : навчальний посібник - Александров, Юрій Володимирович (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2001)
В посібнику розглянуті історія розвитку космологічних уявлень, стисло викладені фізичні і математичні основи загальні теорії відносності, одержаний і проаналізований загальний розв'язок рівнянь Ейнштейна для однородного та ізотропного світу, розглянуті однокомпонентні та двохкомпонентні космологічні моделі та основні етапи фізичної еволюції Всесвіту. Призначений для студентів спеціальності "Астрономія", а також спеціальності "Фізика" класичних і педагогічних університетів.
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; антична космологія; ньютонівська космологія; космологія ХХ століття; релятивістська космологія; основи загальної теорії відносності; загальний розв’язок рівнянь загальної теорії відносності для однорідного та ізотропного світу; однородний світ; ізотропний світ; космологічна модель; однокомпонентні космологічні моделі; двохкомпонентні космологічні моделі; фізична космологія; фізика елементарних частинок; фізична еволюція Всесвіту; мікрохвильове фонове випромінювання; виникнення первинних флуктуацій; утворення крупномасштабної структури Всесвіту; антропний принцип