Операція «Френтік» – човникові рейди бомбардувальної авіації США в СРСР - Кононенко, Андрій Анатолійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роки Другої Світової Війни співпраця між союзниками, по Антигітлерівській коаліції, а саме Сполученими Штатами Америки та Радянським Союзом, мала вирішальне значення для розгрому нацистської Німеччини її союзників та сателітів. Однією з маловивчених, але важливих сторінок цієї взаємодії стала операція «Френтік», або «Френтік-Джо», серія човникових рейдів американської бомбардувальної (стратегічної) авіації, яка базувалася як у Західній Європі, так і на території СРСР. Актуальність обраної теми визначається необхідністю дослідження та висвітлення історичних аспектів військової авіації союзників по Антигітлерівській коаліції у роки Другої Світової Війни. Аналіз спільних операцій радянської та американської військової авіації в 1944 році дозволить краще зрозуміти внутрішні та зовнішні фактори, які вплинули на її діяльність, а саме, розташування іноземного військового контингенту на території СРСР, логістичні шляхи постачання, співпраця та взаємні відносини між американським і радянським персоналом, також визначити, які було досягнуто цілі співпраці радянської та американської сторони в проведенні операції «Френтік», чи були вони виправданими?
Науковий керівник: Єремєєв Павло Вікторович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Друга Світова війна; Second World War; Антигітлерівська коаліція; Anti-Hitler coalition; операція «Френтік»; Operation "Frantic"; американська бомбардувальна (стратегічна) авіація; American bomber (strategic) aircraft; військова співпраця США та СРСР; military cooperation between the USA and the USSR