Дослідження та аналіз міжнародних стандартів та регуляторних вимог щодо безпеки штучного інтелекту, розробка пропозицій та рекомендацій для України - Логачова, Єлизавета О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою роботи є дослідження та аналіз міжнародних стандартів та регуляторних вимог щодо безпеки та використання штучного інтелекту, а також розробка пропозиції та рекомендацій для формування ефективної моделі безпеки штучного інтелекту в Україні. Об’єкт дослідження – дослідження та аналіз міжнародних стандартів та регуляторних вимог у сфері безпеки штучного інтелекту. Предмет дослідження – особливості застосування цих стандартів і вимог, механізми їх імплементації, а також можливості адаптації та використання в українському правовому та технологічному середовищі. Методи дослідження – аналіз та порівняння відомих міжнародних регуляторних актів та методик з регулювання безпеки технологій штучного інтелекту; удосконалена методика оцінювання для порівняння різних підходів за обраними умовними та безумовними критеріями. У роботі досліджено: міжнародні регуляторні акти та методики щодо регулювання технологій штучного інтелекту; українське нормативно-правове поле у напрямку безпечного використання штучного інтелекту; перспективи розвитку регуляторних вимог в Україні та перспективність імплементації міжнародного досвіду в Україні. Результати роботи можуть бути використані у подальшому дослідженні даної області, у розробці регуляторних норм для України. А також у різних наукових виданнях.

The purpose of the work is to study and analyze international standards and regulatory requirements for the security and use of artificial intelligence, as well as to develop proposals and recommendations for the formation of an effective artificial intelligence security model in Ukraine. The object of the study is the research and analysis of international standards and regulatory requirements in the field of artificial intelligence security. The subject of the study is the specifics of the application of these standards and requirements, the mechanisms for their implementation, as well as the possibilities for their adaptation and use in the Ukrainian legal and technological environment. The research methods are analysis and comparison of well-known international regulatory acts and methodologies for regulating the security of artificial intelligence technologies; an improved assessment methodology for comparing different approaches based on selected conditional and unconditional criteria. The work examines: international regulatory acts and methodologies for regulating artificial intelligence technologies; the Ukrainian regulatory and legal framework for the safe use of artificial intelligence; prospects for the development of regulatory requirements in Ukraine and the prospects for implementing international experience in Ukraine. The results of the work can be used in further research in this area, in the development of regulatory norms for Ukraine, and in various scientific publications.
Науковий керівник: Єсіна Марина Віталіївна, кандидат технічних наук, доцент, завідувачка кафедри кібербезпеки інформаційних систем, мереж і технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology; штучний інтелект; безпека; кібербезпека; стандарти; регуляторні вимоги; машинне навчання; artificial intelligence; security; cybersecurity; standards; regulatory requirements; machine learning