Зв'язок дитячого досвіду батьків з їх суб'єктивним благополуччям та особливостями виховання власних дітей - Філоненко, Д. Ю. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
За результатами емпіричного дослідження відсутні зв’язки між негативним дитячим досвідом та рівнем суб’єктивного благополуччя, тобто гіпотеза 1 про від’ємний зв’язок негативного дитячого досвіду з суб’єктивним благополуччям не було підтверджено. Відсутні значущі зв’язки між негативним дитячим досвідом батьків та стилем виховання власних дітей, тобто гіпотеза 2 не була підтверджена. Встановлено позитивний зв’язок негативних переживань у батьків з таким стилем виховання як кооперація з дитиною, а також негативний зв'язок задоволеності життям з симбіотичними стосунками з дитиною. Встановлено зв’язки між різними стилями виховання, а саме позитивні зв’язки між шкалами «симбіоз», «кооперація» та «авторитарна гіперсоціалізація», а також кореляція шкали «прийняття-відштовхування» зі шкалами «авторитарна гіперсоціалізація» та «маленький невдаха».
Керівник роботи: Кряж Ірина Володимирівна, доктор психологічних наук, професор кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; дитячий досвід; суб’єктивне благополуччя; стиль виховання; батьківство; childhood experience; subjective well-being; parenting style; parenthood