Розвиток MICE-туризму в Україні: сучасний стан і перспективи - Кисляк, Вероніка Валеріївна; Kysliak, V. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі досліджується поняття та сутність MICE-туризму як окремого сегменту туристичної індустрії, а також класифікація та особливості проведення основних видів заходів у цій сфері. Визначено сучасні методи дослідження MICE-туризму, що дозволяють оцінити його розвиток та перспективи. Проведено аналіз основних світових тенденцій розвитку MICE-індустрії, що визначають глобальні виклики та можливості галузі. Особлива увага приділена виявленню проблем і бар’єрів, які стримують розвиток MICE-туризму в Україні, зокрема у контексті воєнних та економічних викликів. На основі проведеного аналізу сформовано основні шляхи та рекомендації для подальшого розвитку українського MICE-сектору, що спрямовані на підвищення конкурентоспроможності та інтеграцію у світовий ринок ділового туризму. Робота має практичне значення для суб’єктів туристичної індустрії, організаторів заходів і державних структур, зацікавлених у відновленні та розвитку MICE-туризму в Україні.

This thesis investigates the concept and essence of MICE tourism as a distinct segment of the tourism industry, as well as the classification and characteristics of its main event types. Modern research methods for studying MICE tourism are identified, enabling assessment of its development and prospects. An analysis of the key global trends in the MICE industry is conducted, highlighting the challenges and opportunities shaping the sector worldwide. Special attention is given to identifying the problems and barriers hindering the development of MICE tourism in Ukraine, particularly in the context of ongoing military and economic challenges. Based on the analysis, main pathways and recommendations for the further development of Ukraine’s MICE sector are proposed, aimed at enhancing competitiveness and integrating into the global business tourism market. The study holds practical significance for tourism industry stakeholders, event organizers, and government bodies interested in the recovery and growth of MICE tourism in Ukraine.
Development of MICE tourism in Ukraine: current state and prospects
Керівник: Гапоненко Ганна Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Public sector research; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Cultural heritage and cultural production; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Україна; MICE-туризм; діловий туризм; організація та проведення зустрічей; ділова подорож; конференції; виставки