Соціально-психологічна адаптація та суб’єктивне і психологічне благополуччя українських мігрантів на засадах тимчасового захисту в Німеччині - Бомбір, Анна Вячеславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дослідженні вибірку становили респонденти юнацького віку 15-20 років та молоді дорослі віком 21-30 років, усі - українські мігранти, які проживають у Німеччині від 1,5 до 3,5 років. Результати дослідження засвідчили наявність вікових відмінностей у рівнях соціально-психологічної адаптації та благополуччя. Юнаки характеризуються нижчим рівнем адаптованості, емоційного комфорту та самоприйняття, що пов’язано з недостатньою автономністю, вразливістю та залежністю від системи опіки. Молоді дорослі виявили вищий рівень емоційної стабільності, внутрішнього контролю та задоволеності життям, що свідчить про сформовану ідентичність і зрілі адаптаційні стратегії. Кореляційний аналіз встановив суттєво сильніші та численні зв’язки між складовими соціально-психологічної адаптації та компонентами суб’єктивного й психологічного благополуччя у юнаків, що свідчить про їхню високу емоційну чутливість до адаптаційних умов та залежність від рівню прийняття себе й інших, емоційного комфорту та підтримувальних соціальних взаємин. Саме ці аспекти адаптації найбільше визначають їхню здатність орієнтуватися в новому середовищі та взаємодіяти з оточенням. Натомість у молодих дорослих кореляції зберігаються, але є слабшими й вибірковими, що відображає більшу автономність і внутрішню регуляцію. Найвиразніші зв’язки свідчать, що адаптованість молодих дорослих зростає тоді, коли вони відчувають емоційний комфорт, демонструють гнучкість у пристосуванні, приймають себе та мають усвідомлений напрям особистісного розвитку й життєвих цілей. Рольові стратегії, такі як прагнення домінувати чи підкорятися майже не пов’язані з благополуччям в обох груп і не відіграють суттєвої ролі в цьому процесі.

The sample consisted of respondents of adolescent age 15–20 years and young adults aged 21–30 years, all of whom are Ukrainian migrants who have been living in Germany for 1.5 to 3.5 years. The results of the study showed the presence of age differences in the levels of socio-psychological adaptation and well-being. Adolescents are characterized by a lower level of adaptability, emotional comfort, and self-acceptance, which is associated with insufficient autonomy, vulnerability, and dependence on the care system. Young adults demonstrated a higher level of emotional stability, internal control, and life satisfaction, which indicates a formed identity and mature adaptation strategies. The correlation analysis established significantly stronger and more numerous relationships between the components of socio-psychological adaptation and the components of subjective and psychological well-being in adolescents, which indicates their high emotional sensitivity to adaptation conditions and dependence on the level of self-acceptance and acceptance of others, emotional comfort, and supportive social relationships. These aspects of adaptation most strongly determine their ability to navigate a new environment and interact with others. In contrast, in young adults, the correlations persist but are weaker and more selective, which reflects greater autonomy and internal regulation. The most pronounced relationships indicate that the adaptability of young adults increases when they experience emotional comfort, demonstrate flexibility in adjustment, accept themselves, and have a conscious direction of personal development and life goals. Role strategies such as the desire to dominate or submit are almost not related to well-being in both groups and do not play a significant role in this process.
Socio-psychological Adaptation and Subjective and Psychological Well-being of Ukrainian Migrants under Temporary Protection in Germany
Керівник роботи: Гімаєва Юлія Азгатівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology::Applied psychology; соціально-психологічна адаптація; міграція; благополуччя; емоційна стабільність; автономія; юнаки; молоді дорослі; socio-psychological adaptation; migration; well-being; emotional stability; autonomy; adolescents; young adults