Характеристики інфразвукових сигналів, згенерованих вибухом супервулкана Тонга 15 січня 2022 р. - Барабанова, Дарина В’ячеславівна; Barabanova, D. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У даній роботі представлено системний аналіз наукових даних щодо поширення інфразвукових коливань, згенерованих як природними, так і антропогенними джерелами. Сфокусовано увагу на висвітленні результатів емпіричних спостережень акустичних явищ, які виникли внаслідок потужного виверження супервулкану Тонга. Ці дані було отримано за допомогою вимірювальної інфраструктури української мережі моніторингових станцій. Було встановлено ключові параметри зареєстрованого інфразвукового сигналу. На основі системного спектрального аналізу отриманих сигналів виконано розрахункову оцінку характеристик збурень, які виникають у радіоканалі атмосфери.

This master’s thesis presents a system analysis of scientific data on the propagation of infrasound oscillations generated by both natural and anthropogenic sources. The focus is on highlighting the results of empirical observations of acoustic phenomena that arose as a result of the powerful eruption of the Tonga supervolcano. These data were obtained using the measuring infrastructure of the Ukrainian network of monitoring stations. The key parameters of the registered infrasound signal were established. Based on the systematic spectral analysis of the received signals, a calculated assessment of the characteristics of disturbances that arise in the atmospheric radio channel was performed.
Characteristics of infrasound signals generated by the Tonga supervolcano eruption on January 15, 2022
Керівник роботи: Шевелев Микита Богданович, старший науковий співробітник кафедри космічної радіофізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; інфразвукові коливання; супервулкан Тонга; інфразвук у сейсмології; дослідження інфразвуку