Світові тенденції професійної підготовки вчителів-предметників - Головатенко, Тетяна Юріївна; Рій, Григорій Євгенович; Ніколаєв, Євген Борисович; Holovatenko, Tetiana; Riy, Grygoriy; Nikolaiev, Yevhen (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Статтю присвячено компаративному дослідженню особливостей підготовки вчителів-предметників у таких країнах, як Англія, Республіка Польща, Держава Ізраїль та Республіка Корея. Актуальність дослідження пов’язано з нестачею вчителів-предметників та необхідністю модернізації системи підготовки вчителів-предметників для базової і профільної школи в Україні в контексті реформи Нової української школи. Метою статті є визначення та обґрунтування світових тенденцій професійної підготовки вчителів-предметників на прикладі Англії, Республіки Польща, Ізраїлю та Республіки Корея, а також окреслення перспективних шляхів адаптації міжнародного досвіду в українській системі педагогічної освіти. Методологічну основу дослідження становить якісна компаративна педагогіка та куб М. Брея. Емпіричні дані отримано шляхом аналізу законодавства, освітніх програм, стандартів підготовки вчителів, а також матеріалів стажування в Університеті Воріка (Англія) та Школі освіти при Варшавському університеті (Польща). За результатами дослідження виокремлено п’ять ключових тенденцій: стандартизація вимог до професійних компетентностей вчителів; диверсифікація шляхів здобуття педагогічної освіти; запровадження післядипломних програм для осіб з непедагогічною освітою; технологізація підготовки майбутніх учителів; посилення університетсько-шкільного партнерства. Перспективні шляхи впровадження міжнародного досвіду в українську систему підготовки вчителів полягають, зокрема, у стандартизації вимог до підготовки вчителів-предметників; пілотуванні однорічних програм перекваліфікації, оновленні освітніх програм підготовки щодо педагогічних технологій навчання; апробації системи менторства у межах наставництва студентів-практикантів та молодих учителів на основі польського досвіду; створенні каталогу практик, що базуються на доказах, на основі англійського досвіду. Реалізація цих ініціатив може сприяти розв’язанню проблеми нестачі вчителів-предметників та підвищенню якості їхньої підготовки.

The article offers a comparative analysis of subject teacher preparation in four countries: England, the Republic of Poland, Israel, and the Republic of Korea. The study is driven by the global shortage of subject teachers and the need to modernize Ukraine’s system of initial teacher education in light of the New Ukrainian School reform. The aim of the article is to identify and substantiate international trends in the subject teacher train ing based on the examples of the four selected programs, as well as to outline promising pathways for adapting international experience to the Ukrainian system of teacher education. The methodological framework is grounded in qualitative comparative education and Bray’s cube. Empirical data were col lected through the analysis of legislation, teacher training curricula, professional standards, and materials provided by the University of Warwick (England) and the School of Education at the University of Warsaw (Poland). The research identifies five key trends: the standardization of teacher competency requirements; diversification of teacher education pathways; introduction of post-graduate programs for individuals without prior pedagogical training; technologization of teacher preparation; and strengthening of univer sity–school partnerships. Prospective directions for integrating international experience into Ukraine’s teacher training system include standardizing requirements for subject teacher preparation; piloting one-year retraining programs; updating curricula to incorporate modern pedagogical technologies; implementing a mentorship model for student teachers and novice educators inspired by the Polish experience; and creating a catalogue of evidence-based practices based on the English model. Implementing these initiatives may help mitigate the shortage of subject teachers and improve the quality of their initial preparation.
World trends in the professional training of subject teachers
Keywords: вчитель-предметник; професійна підготовка; тенденція; ІКТ; альтернативні шляхи; педагогічна інтернатура; subject teacher; professional training; trend; ICT; alternative pathways; pedagogical internship