Зовнішньополітичні пріоритети Республіки Куба в сучасному світі - Скульський, Дмитро Володимирович; Skulskyi, D. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена дослідженню зовнішньополітичних пріоритетів Республіки Куба в сучасному світі як унікального геополітичного суб'єкта. Застосовано методи класифікації, аналізу літератури, історичний, порівняльний та структурно-функціональний аналіз. Розкрито історичні передумови формування зовнішньої політики Куби, включаючи вплив колоніалізму, американського неоколоніалізму та Радянського Союзу, а також її сучасний соціально-економічний та політичний профіль. Проаналізовано ключові геополітичні проблеми Куби, зокрема тривале ембарго США та зростаючу залежність від Росії та Китаю. Висвітлено міжнародні відносини Куби з глобальними гравцями, її роль у регіональній безпеці та активне використання інструментів «м'якої сили». Окрему увагу приділено відносинам з Україною, відзначивши історичні гуманітарні зв'язки та їх крах через проросійську позицію Гавани. Результати висвітлюють складність адаптації кубинської моделі до сучасних реалій та вплив її зовнішньополітичних виборів на міжнародну позицію та регіональну динаміку.

The work is devoted to the study of the foreign policy priorities of the Republic of Cuba in the modern world as a unique geopolitical subject. Methods of classification, literature analysis, historical, comparative, and structural-functional analysis were applied. The historical prerequisites for the formation of Cuba's foreign policy are revealed, including the influence of colonialism, American neo-colonialism, and the Soviet Union, as well as its current socio-economic and political profile. Key geopolitical problems of Cuba are analyzed, in particular, the long-standing US embargo and growing dependence on Russia and China. Cuba's international relations with global players, its role in regional security, and the active use of "soft power" tools are highlighted. Special attention is paid to relations with Ukraine, noting historical humanitarian ties and their collapse due to Havana's pro-Russian stance. The results highlight the complexity of adapting the Cuban model to modern realities and the influence of its foreign policy choices on its international position and regional dynamics.
Foreign policy priorities of the Republic of Cuba in the modern world
Керівник: Сідоров Михайло Вадимович, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::European research cooperation; Республіка Куба; унікальний геополітичний суб'єкт; геополітичні проблеми Куби; зовнішня політика Куби; Гавана; ембарго США; інструментів «м'яка сила»; Україна; проросійську позицію Гавани; кубинська модель; вплив колоніалізму; американський неоколоніалізм; соціально-економічний профіль; політичний профіль; Росія; Китай; Republic of Cuba; unique geopolitical subject; geopolitical problems of Cuba; Havana; Havana's pro-Russian stance; Cuba's foreign policy; US embargo; "soft power" tools; Ukraine; Cuban model; influence of colonialism; American neo-colonialism; socio-economic profile; political profile; China; Russia