Психологічні аспекти взаємозв'язку самооцінки та схильності до конфліктів у студентів-психологів - Слободянюк, Марина Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дослідження є виявлення психологічних аспектів взаємозв’язку між самооцінкою та схильністю до конфліктів у студентів, що навчаються на спеціальності «Психологія». Завданнями дослідження є: проаналізувати наукову літературу щодо самооцінки та конфліктності; дослідити рівень самооцінки та схильність до конфліктів у студентів-психологів; визначити взаємозв’язок між самооцінкою та схильністю до конфліктної поведінки; розробити практичні рекомендації щодо оптимізації психологічного стану студентів. Об’єктом дослідження є студенти-психологи вищого навчального закладу. Предметом дослідження виступає взаємозв’язок самооцінки та схильності до конфліктів. Гіпотеза дослідження полягає в тому, що існує статистично значущий взаємозв’язок між рівнем самооцінки та схильністю до конфліктів у студентів-психологів. Практичне значення дослідження полягає у можливості застосування його результатів для психологічного консультування, профілактики конфліктності та підвищення психологічної стійкості студентів.

The purpose of the study is to identify the psychological aspects of the relationship between self-esteem and conflict tendency in students majoring in Psychology. The objectives of the study are: to analyze the scientific literature on self-esteem and conflict; to investigate the level of self-esteem and conflict tendency in psychology students; to determine the relationship between self-esteem and the tendency to conflict behavior; and to develop practical recommendations for optimizing the psychological state of students. The object of the study is psychology students of a higher educational institution. The subject of the study is the relationship between self-esteem and conflict susceptibility. The hypothesis of the study is that there is a statistically significant relationship between the level of self-esteem and the tendency to conflict in psychology students. The practical significance of the study lies in the possibility of applying its results in psychological counseling, conflict prevention, and enhancing the psychological stability of students.
Керівник: Казарова Ганна Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; самооцінка; конфліктність; студенти психологи; self-esteem; conflict; psychology students