Розвиток соціальної компетентності вчителів щодо роботи зі здобувачами освіти у складних життєвих обставинах. Т. 1 - Дворник, Олена Михайлівна (Харків : Навчально-науковий інститут «Українська інженерно-педагогічна академія» Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, 2024)
Дисертацію присвячено дослідженню проблеми розвитку соціальної компетентності вчителів щодо роботи зі здобувачами освіти, які опинились або можуть опинитися у складних життєвих обставинах. У дослідженні здійснено комплексний аналіз рівня підготовки вчителів щодо роботи із зазначеною категорією здобувачів освіти як у межах системи вищої освіти, так і у процесі підвищення кваліфікації. У результаті дослідження з’ясовано, що у системі вищої освіти недостатньо уваги приділяється формуванню та розвитку соціальної компетентності вчителів, тоді як у процесі підвищення кваліфікації програми підвищення кваліфікації лише частково сприяють розвитку цієї компетентності. Вони не забезпечують її повноцінного становлення, не враховують необхідної системності та комплексного підходу, що є критичними для ефективної роботи зі здобувачами освіти у складних життєвих обставинах.
Development of social competence of teachers in working with students in difficult life circumstances. Vol. 1
Науковий керівник: Рубан Наталія Павлівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри креативної педагогіки і інтелектуальної власності ННІ "Українська інженерно-педагогічна академія"
Keywords: SOCIAL SCIENCES; соціальна компетентність вчителів; здобувачі освіти; підготовка вчителів; підвищення кваліфікації вчителів; social competence of teachers; education seekers; teacher training; professional development of teachers