Розвиток комунікативної компетентності майбутніх фахівців із психології - Шкурко, Ангеліна Вадимівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Дисертацію присвячено проблемі розвитку комунікативної компетентності (КК) майбутніх фахівців (МФ) із психології. Отримані дані свідчать про ефективність розробленої структурно-функціональної моделі системи розвитку комунікативної компетентності майбутніх фахівців із психології. Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що: уперше теоретично обґрунтовано й експериментально перевірено структурно-функціональну модель системи розвитку комунікативної компетентності майбутніх фахівців із психології, що складається з трьох взаємопов’язаних блоків: методологічно-цільового, змістовно-процесуального, діагностико-результативного; розроблено критерії (когнітивно-мовленнєвий, інтерактивно-комунікативний, діяльнісно-перцептивний), показники та рівні 6 ефективності розвитку комунікативної компетентності майбутніх фахівців із психології; визначено ключові поняття дослідження «комунікативна компетентність фахівців із психології», «розвиток комунікативної компетентності майбутніх фахівців із психології»; уточнено загальнонаукові (науковості, цілісності й системності, гуманізації та толерантності, наступності, активності) та спеціальні (єдності загальної та професійної культури спілкування, мотивації, комунікативної взаємодії, прогнозування, конфіденційності, рефлексії та самоорганізації) принципи, функції (інформаційно-гносеологічна емоційно-мотиваційна, операційно-організаторська, рефлексивно-прогностична) розвитку комунікативної компетентності майбутніх фахівців із психології шляхом їх конкретизації; структуру розвитку даної компетентності (соціально-вольовий, інтегративно-діяльнісний, когнітивно-мотиваційний, комунікативно-рефлексивний компоненти); набули подальшого розвитку форми та методи розвитку комунікативної компетентності майбутніх фахівців із психології з урахуванням внутрішніх та зовнішніх чинників, які позитивно впливають на досліджуваний процес.
Development of communicative competence of future psychology specialists
Науковий керівник: Коваленко Олена Едуардівна, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Навчально-наукового-інституту “Українська інженерно-педагогічна академія” Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна
Keywords: SOCIAL SCIENCES; комунікативна компетентність; communicative competence; майбутні фахівці із психології; future psychology specialists; компоненти розвитку комунікативної культури; components of communicative culture development; структурно-функціональна модель; structural-functional model