Синтез та спектрально-флуоресцентні властивості нових гідрофобно-модифікованих похідних флавонолу - Сніжко, Арсеній Дмирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Досліджено спектрально-флуоресцентні властивості синтезованих сполук у розчинниках різної природи. З використанням флуоресцентної спектроскопії, молекулярного докінгу та молекулярно-динамічного моделювання досліджено взаємодію синтезованих флавонолів з ферментом β-глюкозидазою. Показано, що введення гідрофобних алкільних радикалів забезпечує більш ефективне зв’язування з молекулою білка, що є перспективним для розробки нових інгібіторів β-глюкозидази. Продемонстровано використання функціоналізованих флавонолів для дослідження розчинів полівінілпіролідону.

The spectral-fluorescence properties of the synthesized compounds in solvents of different nature were investigated. Interaction of synthesized flavonols with β-glucosidase enzyme was investigated using fluorescence spectroscopy, molecular docking and molecular dynamic modeling. It has been shown that the introduction of hydrophobic alkyl radicals provides more effective binding to the protein molecule, which is promising for the development of new β-glucosidase inhibitors. The use of functionalized flavonols for the study of polyvinylpyrrolidone solutions has been carried out.
Науковий керівник: Кириченко Олександр Васильович, доктор хімічних наук, старший науковий співробітник кафедри органічної хімії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; флавонол; β-глюкозидаза; полівінілпіролідон; флуоресценція; молекулярний докінг; МД моделювання; flavonol; β-glucosidase; fluorescence; polyvinylpyrrolidone; molecular docking; MD simulation