Епоха Діадохів та становлення елліністичного світу - Токарева, Ангеліна Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Диплом присвячений періоду в історії Древньої Греції, з 323 по 280 р. до н. е., названому німецьким істориком І. Дройзеном епохою діадохів. Після смерті Александра Македонського та до смерті його полководця Евмена в 316 р. до н. е. багато спадкоємців македонського царя прагнули зберегти єдину державу. Однак у наступні роки розгорнулася боротьба за владу, що пройшла з 316 по 301 р. до н. е. під прапором домінування на політичній арені Антігона Гоната і його сина Деметрія Поліоркета. Другий етап боротьби діадохів закінчився битвою під Іпсі в 301 р. до н. е., яка поховала ідею збереження в цілості спадщини македонського царя. У період з 301 по 280 р. до н. е. питання про життєздатність держави Александра було вирішено негативно і єдиної монархії прийшов кінець, світова імперія розпалася на окремі елліністичні царства. У цей час намітилися контури основних елліністичних держав – Єгипту, царства Селевкидів і царства Антігонидів.

The diploma is devoted the period in the history of the Ancient Greece, from 323 to 280 B.C., named German historian I. Droizen an epoch of diadochos. After Alexander the Great death and to death of its commander Evmenos in 316 B.C., many successors of the Macedonian general aspired to keep the uniform state. However the next years, the race for power was developed, which has passed from 316 to 301 B.C. under a banner of domination in political arena of Antigonos Gonatos and his son Demetrios Poliorketos. The second stage of struggle of applicants for the power has ended with fight at Ipsos in 301 B.C., which has buried idea of preservation in an integrity of a heritage of Alexander the Great. During the period from 301 to 280 B.C. the question on viability of power of Alexander has been solved negatively and a uniform monarchy the end has come, the world empire has broken up on separate hellenistic kingdoms. At this time contours of the basic hellenistic the states – Egypt, a Seleucids kingdom and Macedonia were outlined.
The Age of the Diadochi and the Formation of the Hellenistic World
Керівник роботи: Токарев Андрій Миколайович, кандидат історичних наук, кафедра історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: SOCIAL SCIENCES; епоха діадохів; the era of the Diadochi; історія Стародавньої Греції; history of ancient Greece; еллінізм; Hellenism