Статистичний аналіз ефективності застосування нової хіміотерапії у дослідженні потрійного негативного раку молочної залози в порівнянні з вже існуючою терапією з використанням програмного забезпечення SAS Base 9.4 - Хоба, Владислав Русланович; Khoba, Vladyslav (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена статистичному аналізу ефективності нової хіміотерапії у порівнянні з вже існуючою терапією для пацієнтів з потрійним негативним раком молочної залози. Дослідження включало аналіз клінічних даних та порівняльний аналіз результатів за допомогою програмного забезпечення SAS Base 9.4. У вступі сформульовано проблему, визначено мету та об'єкт дослідження, а також обґрунтовано актуальність теми. Оглянуто теорію ймовірностей та математичні методи аналізу даних, методи моделювання ефективності хіміотерапії, а також використання програмного забезпечення SAS Base 9.4 для обробки та аналізу даних у дослідженні. Детально розглянуто методику дослідження, зокрема збір та підготовку даних для аналізу, побудову математичних моделей ефективності хіміотерапії та опис методів статистичного аналізу. Крім того, проведено огляд принципів проведення статистичного аналізу у рамках даного дослідження. Проведено статистичний порівняльний аналіз нової та існуючої терапій з використанням програмного забезпечення SAS Base 9.4. Виявлено, що нова хіміотерапія трохи краща за існуючу, але не суттєво. У висновках наведено підсумки дослідження, важливість отриманих результатів з погляду медицини та статистики, а також визначено перспективи подальших досліджень у даній області. В роботі використано інформацію з авторитетних джерел, що підтверджує достовірність отриманих результатів та висновків.

This diploma thesis is dedicated to the statistical analysis of the effectiveness of new chemotherapy in comparison with existing therapy for patients with triplenegative breast cancer. The study involved the analysis of clinical data and comparative analysis of results using SAS Base 9.4 software. The work begins with an introduction, where the problem is formulated, the purpose and object of the study are defined, and the relevance of the topic is justified. The theoretical foundations of probability theory and mathematical methods of data analysis are reviewed, as well as methods for modeling chemotherapy effectiveness and the use of SAS Base 9.4 software for data processing and analysis. The methodology of the study is thoroughly examined, including data collection and preparation for analysis, the construction of mathematical models of chemotherapy effectiveness, and a description of statistical analysis methods. Additionally, a review of the principles of conducting statistical analysis within this research is provided. A statistical comparative analysis of new and existing therapies was conducted using SAS Base 9.4 software. It was found that the new chemotherapy is slightly better than the existing one but not significantly so. The conclusions summarize the study's findings, underscore the importance of the results from both medical and statistical perspectives, and outline prospects for further research in the field. The work relies on information from authoritative sources to support the reliability of the obtained results and conclusions.
Statistical analysis of the effectiveness of new chemotherapy in the study of triple-negative breast cancer in comparison to already existing therapy using SAS Base 9.4 software
Keywords: MATHEMATICS::Applied mathematics; аналіз даних; програмне забезпечення SAS; data analysis; SAS software