Вплив термомеханічної обробки на механічні властивості полікристалів - Савуцька, Дар’я Володимирівна; Savutska, Daria (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У дипломній роботі досліджено вплив термомеханічної обробки на механічні властивості полікристалічних матеріалів. Зокрема, було проаналізовано зміни міцності, пластичності та твердості полікристалів після проведення різних режимів термомеханічної обробки, включаючи нагрівання, охолодження та механічне деформування. Експериментальні результати показали, що термомеханічна обробка може суттєво змінювати структуру матеріалу, впливаючи на розмір і форму зерен, а також на наявність і розподіл внутрішніх дефектів. Ці зміни, у свою чергу, впливають на механічні властивості матеріалів, підвищуючи їхню міцність і зносостійкість. Робота також розглядає механізми, що лежать в основі змін у структурі та властивостях матеріалів під впливом термомеханічної обробки. Отримані результати мають важливе значення для розробки нових технологій обробки матеріалів з покращеними експлуатаційними характеристиками.

In the thesis, the influence of thermomechanical treatment on the mechanical properties of polycrystalline materials is investigated. Specifically, changes in strength, plasticity, and hardness of polycrystals after various modes of thermomechanical treatment, including heating, cooling, and mechanical deformation, were analyzed. Experimental results showed that thermomechanical treatment can significantly alter the material's structure, affecting the grain size and shape, as well as the presence and distribution of internal defects. These changes, in turn, impact the mechanical properties of the materials, enhancing their strength and wear resistance. The work also examines the mechanisms underlying the changes in the structure and properties of materials under the influence of thermomechanical treatment. The obtained results are important for the development of new material processing technologies with improved performance characteristics.
The influence of thermomechanical treatment on the mechanical properties of polycrystals
Науковий керівник: Шурінов Роман Володимирович, кандидат фізико-математичних наук, доцент, доцент закладу вищої освіти кафедри фізики твердого
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics; термомеханічна обробка; двовимірні полікристали алюмінію; механічні властивості; структура матеріалу; міцність; пластичність; середній розмір зерен; thermomechanical treatment; two-dimensional aluminum polycrystals; mechanical properties; material structure; strength; plasticity; average grain size