Модель структурно-функціонального аналізу компонента ACKNOWLEDGEMENTS в сучасному англомовному науковому дискурсі - Ярхо, А.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
Дана стаття розпочинає серію досліджень дискурсивного компонента ACKNOWLEDGEMENTS у сучасному англомовному дискурсі різних жанрів, зокрема, фокусується функціонування компонента ACKNOWLEDGEMENTS у науковому дискурсі, що аналізується на прикладі наукової статті та дисертації з метою встановлення його структурних, прагмадискурсивних та лінгвокультурних характеристик. У статті запропоновано модель структурно-функціонального аналізу компонента ACKNOWLEDGEMENTS, що має трирівневу структуру – структурний, семантичний та функціональний рівні, кожен з яких проаналізовано за відповідними критеріями. Данная статья начинает серию исследований дискурсивного компонента ACKNOWLEDGEMENTS в современном англоязычном дискурсе разных жанров, в частности, фокусируется функционирование компонента ACKNOWLEDGEMENTS в научном дискурсе, анализируемом на примере научной статьи и диссертации с целью установления его структурных, прагмадискурсивных и лингвокультурных характеристик. В статье предложена модель структурно-функционального анализа компонента ACKNOWLEDGEMENTS, имеющая трехуровневую структуру – структурный, семантический и функциональный уровни, каждый из которых проанализирован по соответствующим критериям. This research starts a series of papers on the discursive component of ACKNOWLEDGEMENTS in the modern contemporary Angloamerican discourse of various genres, the functioning of ACKNOWLEDGEMENTS in the scientific discourse being primarily focused within the framework of the research article and the thesis with the aim of establishing its structural, pragma-discursive and linguocultural characteristics. The paper presents a three-level model of the structural-functional analysis of the ACKNOWLEDGEMENTS component (structural, semantic and functional levels), each of the levels being analyzed according to the respective criteria.
Keywords: discursive component of ACKNOWLEDGEMENTS; structural-functional analysis; structural level; semantic level; functional level; дискурсивный компонент ACKNOWLEDGEMENTS; структурно-функциональный анализ; структурный уровень; семантический уровень; функциональный уровень