Древняя история и античная археология в Харьковском университете - Ручинская, О.А.; Сергеев, И.П. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2015)
В статье анализируется развитие древней истории и античной археологии в Харьковском университете в период после провозглашения независимости Украины. Авторы статьи сообщают информацию об участии ученых кафедры истории древнего мира и средних веков Харьковского университета в археологическом исследовании памятников античности в Крыму, об участии преподавателей, аспирантов и соискателей кафедры в организации и проведении научных конференций, о проблематике их научных исследований в области древней истории, темах защищенных ими диссертаций, опубликованных монографиях и научных статьях. У статті аналізується розвиток давньої історії та античної археології у Харківському університеті в період після проголошення незалежності України. Автори статті надають інформацію щодо участі вчених кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Харківського університету в археологічному дослідженні пам’яток античності в Криму, участі викладачів, аспірантів та пошукачів кафедри в організації та проведенні наукових конференцій, проблематики їх наукових досліджень в галузі давньої історії, тем захищених ними дисертацій, опублікованих монографій та наукових статей. The article analyzes the development of ancient history and classical archeology at the University of Kharkov in the period after declaration of the independence of Ukraine. The authors provide information about the participation of scientists of the Department of Ancient and Medieval History of Kharkov National University in the archaeological research of ancient monuments in the Crimea, participation of professors, post-graduate students of the department in the organization of the scientific conferences, problems of their researches in the field of ancient history topics, their defended theses, published monographs and articles.
Keywords: древняя история; античная археология; кафедра истории древнего мира и средних веков; Харьковский университет; давня історія; антична археологія; кафедра історії стародавнього світу та середніх віків; Харківський університет; ancient history; classical archaeology; Department of Ancient and Medieval History; Kharkov National University