Особливості взаємозв’язку ставлення до власного тіла та самоставлення у жінок різного віку - Фещенко, Катерина Андріївна; Луценко, Олена Львівна (My University, 2020)
В статті розглянуто проблему взаємозв’язку ставлення до власного тіла та самоставлення у жінок різного віку. Викладено результати емпіричного дослідження, у якому зроблено порівняння цих змінних у жінок молодого та зрілого віку. Доведено, що жінки віком від 41 до 60 років мають більше зв’язків між ставленням до свого тіла та різними аспектами самоставлення (самоповага, самозвинувачення, аутосимпатія тощо), ніж жінки віком 20-40 років. Вивчено вплив соціальних характеристик на ставлення до себе та своєї зовнішності, а саме використання косметики, одягу та аксесуарів. Отриманим фактам запропоноване еволюційне пояснення.

The article examines the problem of the relationship between attitudes towards one's own body and self-esteem in women of different ages. The results of an empirical study comparing these variables in young and mature women are presented. It has been proven that women aged 41 to 60 have more connections between attitudes towards their bodies and various aspects of self-esteem (self-esteem, self-blame, auto-sympathy, etc.) than women aged 20-40. The influence of social characteristics on the attitude towards oneself and one's appearance, namely the use of cosmetics, clothes and accessories, was studied. An evolutionary explanation is proposed for the obtained facts.
Keywords: самоставлення; ставлення до тіла; незадоволеність тілом; соціальні характеристики зовнішності; еволюція