Психологічні особливості мотиваційно-ціннісної сфери людей, які змінюють професію - Гончар, А. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дослідження присвячене вивченню мотиваційно-ціннісної сфери особистості та її впливу на зміну професійної діяльності. В умовах соціально- економічних трансформацій, воєнного стану та вимушеної релокації особливо важливо розуміти, як дорослі переосмислюють власні цінності, мотиви та професійні орієнтири. Метою роботи є вивчення психологічних особливостей осіб, які змінюють професію, та виявлення відмінностей між ними і тими, хто продовжує працювати у попередній сфері. Використано теоретичний аналіз, психодіагностичні методики — «Опитувальник світоглядної пластичності особистості» К. М. Грузінової та методику Ш. Шварца «Портрет цінностей» (PVQ), авторьску анкету зміни професії на 18 питаннь, методика «Драбина Катрілла», а також статистичну обробку даних.

The study is devoted to the study of the motivational and value sphere of the personality and its influence on the change of professional activity. In conditions of socio-economic transformations, martial law and forced relocation, it is especially important to understand how adults rethink their own values, motives and professional orientations. The aim of the work is to study the psychological characteristics of people who change their profession and identify differences between them and those who continue to work in their previous field. Theoretical analysis, psychodiagnostic methods wereused -"Questionnaire ofWorldview Plasticity ofthePersonality" by K. M. Gruzinova and the method of Sh. Schwartz "Portrait of Values" (PVQ), the author's questionnaire for changing professions with 18 questions, the method of "Catrill's Ladder", as well as statistical data processing.
Керівник роботи: Російчук Т. А., кандидат психологічних наук, доцент
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; мотиваційно-ціннісна сфера; зміна професійної діяльності; світоглядна пластичність; цінності Ш. Шварца; емоційне вигорання; самореалізація; професійний вибір; motivational and value sphere; change of professional activities; worldview plasticity; values of Sh. Schwartz; emotional burnout; self-realization; professional choice