Метамова любові - Трифонов, Р.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті розглянуто метамовні засоби, які використовуються в сучасній українській есеїстиці про любов. Виокремлено найбільш характерні для зазначених текстів об'єкти рефлексії (властивості імені концепту, розрізнення любов/кохання, експлікація слідів попередніх уживань мови та ін.). Відзначено різний рівень рефлексивності як рису авторського стилю й відображення мовної особистості. Простежено зв'язок між ме-тамовною рефлексією і дискурсивним самопозиціонуванням автора. In the article, metalingual means used in modern Ukrainian essayistics about love are considered. The most characteristic objects of reflection (the properties of the concept's name, lyubov/kokhannya distinction, explication of the traces from previous uses etc) are noted. The difference between reflexivity levels is pointed out as a feature of author's style and language personality manifestation trait. The relation between metalingual reflection and author's discourse self-positioning is observed.
Трифонов Роман Анатолійович, к. філол.н., доцент кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: метамова; есеїстичний дискурс; конотація; національна картина світу; мовна особистість