Ринок туристичних послуг в Україні: проблеми розвитку та перспективи зростання - Савченко, Валерія Олександрівна; Savchenko, V. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Роботу присвячено аналізу сучасного стану ринку туристичних послуг в Україні, виявленню основних проблем його розвитку та визначенню перспектив зростання у повоєнний період. Висвітлено теоретико-методологічні основи дослідження туристичного ринку, розкрито сутність і класифікацію його елементів, а також обґрунтовано доцільність використання комплексного підходу до аналізу ринку з урахуванням кількісних та якісних методів. Оцінено нормативно-правову базу функціонування туристичної галузі України, визначено її відповідність міжнародним стандартам та виявлено напрями необхідного вдосконалення. Проведено аналіз ресурсного потенціалу українського туристичного ринку, з акцентом на природні, історико-культурні та рекреаційні ресурси. Досліджено сучасний стан туристичної сфери в умовах кризи, спричиненої пандемією COVID-19 та повномасштабною війною. Окреслено перспективні напрями розвитку ринку у повоєнний період, серед яких – активізація внутрішнього туризму, реабілітаційні й патріотичні тури, модернізація інфраструктури, залучення інвестицій та формування позитивного міжнародного іміджу. Узагальнено рекомендації щодо формування стратегії сталого розвитку туристичної індустрії України.

The work is devoted to the analysis of the current state of the tourist services market in Ukraine, identification of key development challenges, and outlining the prospects for post-war growth. Theoretical and methodological foundations of tourism market research are presented, the essence and classification of its elements are clarified, and the relevance of a comprehensive approach combining quantitative and qualitative methods is substantiated. The regulatory and legal framework governing the tourism sector in Ukraine is assessed, with an emphasis on compliance with international standards and the need for further improvement. The resource potential of Ukraine's tourism market, including natural, historical, cultural, and recreational assets, is analyzed. The current state of the tourism industry is explored in the context of crises caused by the COVID-19 pandemic and the full-scale war. Prospective directions for post-war market development are outlined, such as the promotion of domestic tourism, rehabilitation and patriotic tours, infrastructure modernization, attraction of investments, and the creation of a positive international image. Recommendations for developing a sustainable tourism strategy in Ukraine are summarized.
The tourist services market in Ukraine: development problems and growth prospects
Керівник: Євтушенко Олена Віталіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Public sector research; INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Cultural heritage and cultural production; туристичний ринок; нормативно-правова база функціонування туристичного ринку; Україна; пандемія COVID-19; повномасштабна війна; повоєнний період; внутрішній туризм; ребілітаційний туризм; патріотичні тури; модернізація інфраструктури; залучення інвестицій; формування позитивного міжнародного іміджу; туристична індустрія; tourist services; regulatory and legal framework; Ukraine; COVID-19 pandemic; full-scale war; post-war market development; domestic tourism; rehabilitation tours; patriotic tours; infrastructure modernization; attraction of investments; creation of a positive international image; sustainable tourism strategy in Ukraine