Особливості концентрації уваги у різних вікових групах - Бурик, Світлана Іванівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження — процес уваги як психічний феномен. Предмет дослідження — особливості концентрації уваги у представників різних вікових груп. Мета дослідження — теоретично обґрунтувати та експериментально виявити вікові особливості концентрації уваги, визначити закономірності її змін упродовж онтогенезу. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати наукові підходи до вивчення уваги в психології. 2. Розкрити сутність поняття «концентрація уваги» та її структурні характеристики. 3. Визначити вікові закономірності розвитку концентрації уваги. 4. Підібрати й адаптувати психодіагностичні методики для дослідження концентрації уваги у різних вікових групах. 5. Провести емпіричне дослідження та здійснити порівняльний аналіз його результатів. 6. Сформулювати практичні рекомендації щодо розвитку концентрації уваги в осіб різного віку. Практичне значення полягає у можливості використання отриманих результатів для розроблення програм розвитку уваги у школярів, студентів та осіб старшого віку, а також у практиці психологічного консультування й педагогічної роботи.

The object of the study is the process of attention as a mental phenomenon. The subject of the study is the peculiarities of attention concentration in representatives of different age groups. The purpose of the study is to theoretically substantiate and experimentally identify age-related peculiarities of attention concentration, to determine the patterns of its changes during ontogenesis. Research tasks: 1. Analyze scientific approaches to the study of attention in psychology. 2. Reveal the essence of the concept of “concentration of attention” and its structural characteristics. 3. Determine the age patterns of the development of concentration of attention. 4. Select and adapt psychodiagnostic methods for studying attention concentration in different age groups. 5. Conduct empirical research and perform a comparative analysis of its results. 6. Formulate practical recommendations for the development of attention concentration in people of different ages. The practical significance lies in the possibility of using the results obtained to develop programs for the development of attention in schoolchildren, students, and older people, as well as in the practice of psychological counseling and pedagogical work.
Керівник: Приходько Дмитро Петрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; увага; концентрація; різні вікові групи; attention; concentration; different age groups