Україно-російські відносини 2004-2022 рр. - Троц, Сергій Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Мета дослідження й завдання: проаналізувати та висвітлити причини і особливості російсько-української війни. У контексті головної мети поставлено наступні завдання: встановити історико-теоретичні, історіографічні, джерелознавчі підходи до вивчення сучасної російсько -української війни; провести логічну вмотивовану внутрішню періодизацію подій, висвітливши особливості кожного етапу; показати сприйняття розвинутими західними країнами російської агресії; виявити внутрішні та зовнішні чинники, що перешкодили Україні та її союзникам ефективно протистояти Росії; з’ясувати наслідки російської агресії як для України, так і для світу загалом.
Керівник: Захарченко Євген Юрійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; російсько-українське протистояння; російсько-українські відносини; повномасштабне вторгнення; російсько-українська війна; Помаранчева революція; Донбас; Крим; Луганська область