Лінгвістичні засоби створення гіпнотичного впливу в публічних промовах: аналіз англомовного політичного дискурсу - Зламанець, Таїса Григорівна; Zlamanets, Taisa (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі розглядаються теоретичні засади аналізу гіпнотичного впливу в політичному дискурсі, що постає як багатовимірний об’єкт лінгвістичного дослідження. У першому розділі окреслено поняття політичного дискурсу, здійснено огляд гіпнотичної функції мови та визначено її роль як засобу навіювання у процесі гіпнозу. Особливу увагу приділено механізмам мовного впливу на свідомість та підсвідомість реципієнта. У другому розділі проведено лінгвостилістичний аналіз англомовних політичних промов, визначено гіпнотичні техніки та класифіковано мовні засоби, що забезпечують гіпнотичний ефект у політичному дискурсі. Оцінено вплив та ефективність використання гіпнотичних прийомів у промовах політиків. Дослідження має міждисциплінарний характер, поєднуючи лінгвістичні, психологічні та комунікативні аспекти, і підкреслює значення гіпнотичних мовних стратегій як інструмента формування суспільної думки та поведінкових моделей.

The study examines the theoretical foundations of analyzing hypnotic influence in political discourse, which emerges as a multidimensional object of linguistic research. The first chapter outlines the concept of political discourse, reviews the hypnotic function of language, and defines its role as a means of suggestion in the process of hypnosis. Particular attention is paid to the mechanisms of linguistic influence on the recipient’s consciousness and subconscious. The second chapter presents a linguostylistic analysis of English-language political speeches, identifies hypnotic techniques, and classifies linguistic devices that ensure the hypnotic effect in political discourse. The impact and effectiveness of hypnotic methods used in politicians’ speeches are assessed. The research is interdisciplinary in nature, combining linguistic, psychological, and communicative aspects, and emphasizes the importance of hypnotic language strategies as a tool for shaping public opinion and behavioral models
Linguistic means of creating hypnotic influence in public speeches: analysis of English-language political discourse
Керівник роботи: Кукушкін Владислав Валерійович, кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; політичний дискурс; гіпнотичний вплив; гіпнотична функція мови; навіювання; англомовні політичні промови; political discourse; hypnotic influence; hypnotic function of language; suggestion; English-language political speeches