Китайські інвестиції в Африці: геополітичний та економічний виміри - Рознатовський, Павло Миколайович; Roznatovskyi, P. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню геополітичного та економічного вимірів китайських інвестицій в країнах Африканського континенту в контексті трансформації сучасної міжнародної системи. Проаналізовано еволюцію інвестиційної політики Китайської Народної Республіки, зокрема у межах ініціативи «Пояс і шлях», яка стала ключовим інструментом реалізації зовнішньоекономічної стратегії КНР. Розглянуто основні напрями, динаміку та структуру китайських інвестицій в Африці, а також виявлено їхній вплив на розвиток інфраструктури, зайнятість, зовнішню торгівлю та політичні процеси на континенті. Особливу увагу приділено аналізу геополітичних мотивів китайської присутності, потенційним викликам, зокрема борговій залежності та неоколоніальним ризикам, а також оцінено можливі сценарії подальшого розвитку африкансько-китайського партнерства. Визначено перспективи для України в контексті поглиблення співпраці з державами Африки з урахуванням впливу Китаю в регіоні.

The bachelor's qualification thesis is dedicated to the study of the geopolitical and economic dimensions of Chinese investments in the countries of the African continent in the context of the transformation of the modern international system. The work analyzes the evolution of the investment policy of the People's Republic of China, particularly within the framework of the Belt and Road Initiative, which has become a key instrument for implementing China’s foreign economic strategy. The thesis explores the main directions, dynamics, and structure of Chinese investments in Africa, as well as their impact on infrastructure development, employment, foreign trade, and political processes across the continent. Special attention is given to the analysis of China’s geopolitical motives, potential challenges such as debt dependency and neo-colonial risks, and the assessment of possible scenarios for the future development of Africa–China cooperation. The thesis also identifies prospects for Ukraine in the context of deepening cooperation with African countries, taking into account China’s growing influence in the region.
Chinese investments in Africa: geopolitical and economic dimensions
Керівник: Безрук Олександр Олександрович, кандидат політичних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; Китай; Африка; іноземні інвестиції; геополітика; iніціатива «Пояс і шлях»; міжнародна економіка; регіональна безпека; Китайська Народна Республіка; China; Africa; foreign investment; geopolitics; Belt and Road initiative; international economy; regional securit; People's Republic of China