По лотмановскому пути? - Калюжный, Владимир Николаевич; Калюжний, Володимир Миколайович (Москва : Знание-сила, 2012)
Статтю присвячено 90-річчю Юрія Михайловича Лотмана (1922-1993). Стверджується, що хода структурно-семіотичного шляху не схожа на марш переможців. Висловлюється сумнів щодо істинності трактування Лотманом мистецтва як мови. Зазначається, що захоплення особистістю голови ТМСШ не супроводжується скрупульозним аналізом його праць. Питання ступеня науковості пошуків Лотмана можна вважати відкритим. Типова ситуація, коли аргументи "contra" Лотман аналітичні, міркування ж "pro" емоційні.
Keywords: семіотика; мова; література; структуралізм; філософія; Тартусько-московська семіотична школа; методологія; культура; Лотман Юрій Михайлович