Патоморфологічні та статево-вікові аспекти ехінококозу печінки - Ткаченко, Наталія Олександрівна; Проценко, Олена Сергіївна; Ремньова, Наталія Олексіївна; Чумак, Любов Ігорівна; Омельченко, Володимир Федорович; Tkachenko, Nataly; Protsenko, Olena; Remnyova, Natalia; Chumak, Lyubov; Omelchenko, Volodymyr (Харків : Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, 2024)
Ехінококоз – це хронічне паразитне захворювання, що належить до зооантропогельмінтозів і характеризується розвитком солітарних або множинних кістозних утворень в печінці, легенях, мозку й інших органах. Сьогодні частота захворюваності різко зростає в тих країнах, які не належать до ендемічних, і поширення хвороби здебільшого пов’язане з глобальною міграцією населення. Мета роботи – проаналізувати патоморфологічні та статево-вікові особливості прооперованих пацієнтів з ехінококозом печінки за період 2011–2021 рр. Ретроспективно було проаналізовано медичну документацію та автопсійний матеріал усіх випадків хірургічного втручання у пацієнтів з ехінококозом печінки на базі патологоанатомічного відділення Державної установи «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.T. Зайцева Національної академії медичних наук України» за період 2011–2021 рр. Вивчено статево-вікові особливості хворих на ехінококоз. Проведено патоморфологічне дослідження післяопераційного матеріалу з урахуванням розміру й типу кіст, і локацій їх утворення.

Echinococcosis is a chronic parasitic disease that belongs to zooanthropohelminthosis and is characterized by the development of solitary or multiple cystic formations in the liver, lungs, brain and other organs. Today, the incidence is increasing dramatically in non-endemic countries, and the spread of the disease is largely linked to global population migration. Purpose – To analyze the pathomorphological and sex-age characteristics of operated patients with echinococcosis of the liver for the period 2011–2021. Medical documentation and autopsy material of all cases of surgical intervention in patients with liver echinococcosis at the pathology department of the State Institution «Zaycev V.T. Institute of general and urgent surgery of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine» for the period 2011–2021. Sex-age characteristics of patients with echinococcosis were studied. A pathomorphological study of the postoperative material was carried out, taking into account the size and type of cysts, and the location of their formation.
Pathomorphological and gender-age aspects of echinococosis of the liver
Keywords: MEDICINE; MEDICINE::Morphology, cell biology, pathology; MEDICINE::Morphology, cell biology, pathology::Morphology; MEDICINE::Morphology, cell biology, pathology::Pathology; ехінококова кіста; печінка; доросле населення; еchinococcal cyst; liver; adult population