Міжнародні відносини та світова політика ХХ ст. : методичні рекомендації до практичних занять та самостійної роботи здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної форми здобуття освіти за спеціальністю 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» освітньо-професійної програми «Міжнародні відносини» [Електронний ресурс] - Солових, Віталій Павлович; Solovykh, Vitalii Pavlovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні рекомендації до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни "Міжнародні відносини та світова політика ХХ ст." розроблені для здобувачів 3-го курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 291 "Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії" освітньо-професійної програми "Міжнародні відносини" Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Видання детально розкриває зміст та структуру навчальної дисципліни, яка охоплює ключові події, процеси та закономірності розвитку міжнародних відносин ХХ століття, включаючи формування біполярної системи, становлення та еволюцію "холодної війни", процеси деколонізації, регіональні конфлікти та трансформацію міжнародної системи після розпаду СРСР. Особлива увага приділяється інструктивно-методичним матеріалам до практичних занять, вказівкам щодо самостійної роботи, підготовці інформаційних повідомлень та презентацій, а також вимогам до курсової роботи. Методичні рекомендації містять розгорнутий тематичний план курсу, детальну програму навчальної дисципліни, методи навчання та контролю знань студентів. Видання призначене для забезпечення ефективної організації навчального процесу, формування у студентів необхідних компетентностей для аналізу міжнародних відносин ХХ століття та сприяння їхньому професійному розвитку як майбутніх фахівців у галузі міжнародних відносин.

Methodological recommendations for practical classes and independent work on the discipline "International Relations and World Politics of the 20th Century" have been developed for 3rd-year students of the first (bachelor's) level of higher education, specialty 291 "International Relations, Public Communications and Regional Studies" of the educational-professional program "International Relations" at V.N. Karazin Kharkiv National University. The publication thoroughly reveals the content and structure of the academic discipline, which covers key events, processes, and patterns in the development of international relations during the 20th century, including the formation of the bipolar system, the establishment and evolution of the Cold War, decolonization processes, regional conflicts, and the transformation of the international system after the collapse of the USSR. Special attention is paid to instructional and methodological materials for practical classes, guidelines for independent work, preparation of informational reports and presentations, as well as requirements for coursework. The methodological recommendations contain a detailed thematic plan of the course, a comprehensive program of the academic discipline, teaching methods, and systems for assessing student knowledge. The publication is designed to ensure effective organization of the educational process, to develop students' necessary competencies for analyzing international relations of the 20th century, and to promote their professional development as future specialists in the field of international relations.
International relations and world politics of the 20th century : methodological recommendations for practical classes and independent work for third-year students of the first (bachelor's) level of higher education, specialty 291 "International relations, public communications and regional studies" of the educational and professional program "International relations" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; міжнародно-політична система; біполярна конфронтація; геополітична трансформація; постконфронтаційна архітектура; інституціоналізація безпеки; політико-дипломатичний інструментарій; транснаціональні процеси; міждержавні відносини; глобальна стратегія; регіональні підсистеми; international political system; bipolar confrontation; geopolitical transformation; post-confrontational architecture; security institutionalization; political-diplomatic instruments; transnational processes; interstate relations; global strategy; regional subsystems