Роль державного фінансового моніторингу в забезпеченні фінансової безпеки України в умовах воєнного стану - Утенкова, Каріна; Utenkova, Karina (Київ : Інститут обліку і фінансів, 2024)
В умовах повномасштабної війни система фінансового моніторингу виступає важливою складовою забезпечення національної безпеки завдяки протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Метою статті є обґрунтування місця і ролі державного фінансового моніторингу України в забезпеченні фінансової безпеки в умовах воєнного стану. Проаналізовано діяльність ключового суб’єкта державного фінансового моніторингу – Державної служби фінансового моніторингу України (ДСФМУ) за напрямами: міжнародна співпраця, фінансові розслідування, національна координація, законодавча ініціатива, національна оцінка ризиків, проведення типологічних досліджень. Визначено, що пріоритетними напрямами проведення фінансових розслідувань ДСФМУ у сучасних умовах є: фінансування війни та тероризму (сепаратизму); відмивання доходів від корупційних діянь; розкрадання бюджетних коштів та коштів державних підприємств; нецільове використання коштів, виділених на гуманітарні та соціальні проєкти, відбудову об’єктів критичної інфраструктури, житла; відмивання доходів від злочинів, пов’язаних з шахрайським заволодінням коштами громадян та юридичних осіб. В умовах воєнного стану ДСФМУ, як підрозділ фінансової розвідки, реалізує ефективні заходи практичного та організаційного характеру у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Зокрема, це співпраця з FATF з метою зупинення членства Росії в цій організації та включення її до «чорного списку» FATF; співпраця з Егмонтською групою підрозділів фінансової розвідки з метою зупинення членства Росії в цій організації; координація роботи з MONEYVAL щодо оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму; спільні фінансові розслідування з іноземними підрозділами фінансової розвідки та фінансовими регуляторами та відповідними криптовалютними організаціями стосовно превентивних заходів щодо ведення бізнесу з Росією. Результати діяльності Державної служби фінансового моніторингу України сприяють зміцненню фінансової безпеки країни, однак, в умовах виникнення нових загроз необхідно розвивати та удосконалювати систему національного фінансового моніторингу в співпраці з міжнародними партнерами.

In conditions of full-scale war, the financial monitoring system is a critical component of ensuring national security by counteracting the legalization (laundering) of proceeds from crime, the financing of terrorism and the financing of the proliferation of weapons of mass destruction. The article’s purpose is to substantiate the role of the state’s financial monitoring of Ukraine in ensuring financial security in martial law conditions. The activities of the key subject of state financial monitoring – the State Financial Monitoring Service of Ukraine (SFMU) are analyzed in the following areas: international cooperation, financial investigations, national coordination, legislative initiative, national risk assessment, and typological research. The results of the study show that today, the priority areas of financial investigations of the SFMU are: financing of war and terrorism (separatism); laundering of proceeds from corruption; embezzlement of budget funds and funds of state enterprises; misuse of funds allocated for humanitarian and social projects, reconstruction of critical infrastructure, housing; laundering of proceeds from crimes related to fraudulent appropriation of funds of citizens and legal entities. In martial law conditions, the SFMU, as a financial intelligence unit, implements effective practical and organizational measures in the field of countering the legalization (laundering) of proceeds from crime, financing terrorism and financing the proliferation of weapons of mass destruction. In particular, this includes cooperation with the FATF to suspend Russia's membership in this organization and include it in the FATF “black list”; collaboration with the Egmont Group of Financial Intelligence Units to suspend Russia’s membership in this organization; coordination of work with MONEYVAL on the assessment of measures to combat money laundering and terrorist financing; joint financial investigations with foreign financial intelligence units and financial regulators and relevant cryptocurrency organizations regarding preventive measures for doing business with Russia. The activities of the State Financial Monitoring Service of Ukraine contribute to strengthening the country's financial security; however, in the context of the emergence of new threats, it is necessary to develop and improve the national financial monitoring system in cooperation with international partners.
The role of state financial monitoring in ensuring the financial security of Ukraine in the conditions of war time
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; фінансовий моніторинг; фінансова безпека держави; Державна служба фінансового моніторингу України; протидія відмиванню коштів; financial monitoring; financial security of the state; State Financial Monitoring Service of Ukraine