Захист прав внутрішньо переміщених осіб у міжнародному та європейському праві - Анакіна, Т.М. (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2019)
Однією з найбільш вразливих категорій осіб є внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО). За підрахунками УВКБ ООН, станом на 01.01.2019 р. у світі нараховується близько 70,8 млн. примусово переміщених осіб, з яких 41,3 млн. – ВПО, у тому числі 0,8 млн. в Україні [1]. Оскільки зазначені цифри є офіційно представленими урядами країн, а факти внутрішнього переміщення часто мають латентний характер, можемо припустити, що кількість ВПО є значно вищою. На сьогодні на міжнародному і регіональному рівні склалися певні стандарти, що визначають статус ВПО та, відповідно, позитивні та негативні зобов’язання держав.
Анакіна Тетяна Миколаївна, доцент кафедри права ЄС Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; норвезько-українська конференція; захист прав внутрішньо переміщених осіб; міжнародне право; європейське право; внутрішньо переміщені особи