“Життя, віддане слову”. Потебня Олександр Опанасович (1835–1891), видатний мовознавець, професор Харківського університету. [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків, 2020)
Великий внесок у світову науку зробили представники Харківського університету. Одним із цих видатних науковців є видатний філолог XIX століття Олександр Опанасович Потебня, чиї визначні праці з мовознавства й літературознавства відкрили нову сторінку філологічної науки і започаткували Харківську філологічну школу. Усе життя О. О. Потебні було пов'язане з Харківським університетом. Тут він навчався, тут з 1860 року до самої смерті 1891 року викладав, тут тривалий час очолював Харківське історико -філологічне товариство, яке існувало при університеті, тут писав свої геніальні праці, що увійшли до скарбниці світової філології: «Мысль и язык», «Из записок по русской грамматике», «Объяснение малорусских и сродных народных песен», «Язык и народность » та багато інших.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Потебня Олександр Опанасович; мовознавець; професор Харківського університету; літературознавство; філологія