Українська Православна Церква в Північній та Південній Америці (кінець ХIХ – перша чверть ХХI століття) - Ілинич, Андрій Іванович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота є дослідженням Української православної церкви в Північній та Південій Америці кінець ХIХ – перша чверть ХХI століття. Сама робота є доводженням як церква з’явилася та почала виконувати свою культурну та просвітницьку місію. Розлянуто початок української еміграції до Америки та її вплив на формування перших релігійних громад. Дослідити соціально-економічне становище українських емігрантів, а також вплив цих факторів на розвиток церковних структур. Роль Української Православної Церкви у збереженні національної ідентичності українців в умовах еміграції. Процес формування перших православних парафій у США та Канаді, а також їх розвиток. Інституційне оформлення Української Православної Церкви в США та Канаді, а також розвиток церковної діяльності в цих країнах. Специфіку формування українських православних громад у Бразилії та Аргентині, а також розвиток церковних структур у цих країнах. Культурнопросвітницьку діяльність Української Православної Церкви в Америці, зокрема її роль у збереженні культурних традицій і мови українців у діаспорі. У першому розділі розглянуто про масову еміграцію до Америки та формування перших релігійних громад, який описує хто туди перший поїхав та творив цю місію. У другому розділі cтановлення та розвиток УПЦ в Північній Америці в основному вони розвивалися у США та Канаді де саме створювались церкви, та як їх створювали де саме і хто керував. Третій розділ вказує вже про cтановлення та розвиток у Північній Америці де ситуація з УПЦ була не така як у Північній Америці, як за кількості церков та священослужителів. Ця робота аналізує як люди, які поїхали з України до Північної та Південної Америки створювали свої духовні центри щоб не втратити свою віру та культуру.

The thesis is a study of the Ukrainian Orthodox Church in North and South America at the end of the 19th - the first quarter of the 21st century. The work itself is an argument about how the church appeared and began to fulfill its cultural and educational mission. The beginning of Ukrainian emigration to America and its influence on the formation of the first religious communities are discussed. To study the socio-economic situation of Ukrainian emigrants, as well as the influence of these factors on the development of church structures. The role of the Ukrainian Orthodox Church in preserving the national identity of Ukrainians in emigration. The process of forming the first Orthodox parishes in the USA and Canada, as well as their development. The institutional design of the Ukrainian Orthodox Church in the USA and Canada, as well as the development of church activities in these countries. The specifics of the formation of Ukrainian Orthodox communities in Brazil and Argentina, as well as the development of church structures in these countries. The cultural and educational activities of the Ukrainian Orthodox Church in America, in particular its role in preserving the cultural traditions and language of Ukrainians in the diaspora. The first chapter discusses the mass emigration to America and the formation of the first religious communities, which describes who first went there and created this mission. In the second chapter, the Formation and Development of the UOC in North America, they mainly developed in the USA and Canada, where churches were created, and how they were created, where exactly, and who led them. The third chapter already indicates the Formation and Development in North America, where the situation with the UOC was not the same as in North America, in terms of the number of churches and clergy. This work analyzes how people who left Ukraine for North and South America created their spiritual centers so as not to lose their faith and culture.
Ukrainian Orthodox Church in North and South America (late 19th – first quarter of 21st century)
Керівник роботи: Станчев Михайло Георгійович, доктор історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Church history; історія Америки; history of america; українська еміграція; Ukrainian emigration; Українська Православна Церква; Ukrainian Orthodox Church; національна ідентичність; national identity