Оцінка енергетичної ефективності котельної та заходи щодо їх підвищення - Красківський, Андрій Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розглянуто основні теоретичні засади забезпечення енергоефективності котелень, принципи перетворення хімічної енергії палива в теплову, а також поняття коефіцієнта корисної дії (ККД) котельних установок. Розглянуто нормативно-правову базу України у сфері енергозбереження та методики оцінювання енергетичних показників котельних установок. Особливу увагу приділено сучасним технологіям автоматизації процесів горіння, рекуперації тепла та використанню альтернативних джерел енергії. Виконано аналіз технічного стану діючої котельної, проведено енергетичний аудит та оцінку основних показників ефективності її роботи. Виявлено основні недоліки системи теплопостачання: застаріле обладнання, неефективні режими горіння, відсутність системи автоматичного регулювання навантаження, низький рівень теплової ізоляції трубопроводів. Сформовано перелік технічних та організаційних заходів для підвищення енергетичної ефективності котельної: модернізація котельного обладнання з використанням сучасних енергоощадних технологій; впровадження автоматизованих систем контролю; навчання персоналу основам енергоефективної експлуатації обладнання. Економічний аналіз показав, що реалізація запропонованих заходів дозволить зменшити споживання палива на 10,5 %, знизити викиди CO₂ та підвищити загальний ККД котельні до 12-15 %. Це сприятиме зменшенню витрат на енергоносії та покращенню екологічних показників підприємства.

The main theoretical principles of ensuring the energy efficiency of boiler houses, the principles of converting the chemical energy of fuel into thermal energy, as well as the concept of the efficiency coefficient (efficiency) of boiler plants are considered. The regulatory and legal framework of Ukraine in the field of energy saving and the methodology for evaluating the energy indicators of boiler plants are considered. Special attention is paid to modern technologies for automating combustion processes, heat recovery and the use of alternative energy sources. An analysis of the technical condition of the operating boiler house was carried out, an energy audit and an assessment of the main indicators of its efficiency were carried out. The main shortcomings of the heat supply system were revealed: outdated equipment, inefficient combustion modes, lack of an automatic load control system, low level of thermal insulation of pipelines. A list of technical and organizational measures has been formed to increase the energy efficiency of the boiler house: modernization of boiler equipment using modern energy-saving technologies; implementation of automated control systems; training of personnel in the basics of energy-efficient operation of equipment. Economic analysis showed that the implementation of the proposed measures will reduce fuel consumption by 10.5%, reduce CO₂ emissions and increase the overall efficiency of the boiler room to 12-15%. This will contribute to reducing energy costs and improving the environmental performance of the enterprise.
Assessment of the energy efficiency of the boiler house and measures to increase them
Керівник: Олійник Юлія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електрична енергія; системи накопичення електричної енергії; генератор імпульсної напруги; імпульсні джерела живлення; джерело вторинного електроживлення; electric energy; electric energy storage systems; pulse voltage generator; pulse power supplies; secondary power supply