Муніципально-правовий статус іноземців в Україні - Левенець, А.В. (My University, 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.02 – конституційне право, муніципальне право. – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харків, 2017. У дисертації висвітлюються основні складові елементи муніципально-правового статусу іноземців в Україні, правові підстави для входження іноземців, які постійно проживають на території України, до складу територіальних громад, нормативно-правове регулювання їх прав, свобод та обов’язків. В роботі розглядаються міжнародно-правові стандарти прав іноземців в місцевому самоврядуванні, аналізуються механізми їх імплементації в національне законодавство, досліджуються найбільш вдалі практики наділення іноземців політичними правами на місцевому рівні. Доведено важливість здійснення комплексної виваженої міграційної політики як складової частини вдосконалення муніципально-правового статусу іноземців, також проаналізовано роль органів державної влади та органів місцевого самоврядування у формуванні цього статусу, окремо розглядаються питання статутної нормотворчості в галузі муніципального статусу іноземців.
Municipal legal status of foreigners in Ukraine
Муниципально-правовой статус иностранцев в Украине
Keywords: іноземець; іноземний громадянин; іммігрант; муніципально-правовий статус; член територіальної громади; міграційна політика; міжнародно-правові стандарти прав іноземців; постійне проживання; конституційні права та свободи іноземців; муніципальні права та свободи іноземців; статутна нормотворчість