Синтез електромеханічної системи із взаємопов'язанними двигунами постійного струму - Усенко, Микола Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У роботі розглянуто питання енергоспоживання електроприводу під час зміни джерела живлення обмотки збудження генератора Г-Д: з магнітного підсилювача на тиристорний збудник. Проведено розрахунки параметрів схеми заміщення, а також електромеханічні та енергетичні характеристики електроприводу у системі Г-Д. Особлива увага приділяється впливу інерційності джерела живлення обмотки збудження генератора на динамічні режими роботи електроприводу та його загальну продуктивність. В ході дослідження використовувались різноманітні методи, такі як математичні розрахунки, графічні побудови, математичні залежності, а також теоретичні положення з курсів «Теорія електропривода», «Електричні машини» та «Теоретичні основи електротехніки». Крім того, було виконано моделювання роботи електропривода у програмному пакеті MATLAB, що дозволило візуалізувати дані та підтвердити теоретичні висновки. У роботі також розроблені заходи з охорони праці та безпеки життєдіяльності, щоб забезпечити безпечну експлуатацію електроприводу. Проведено розрахунки елементів системи електропостачання, що є важливим для стабільної роботи системи. Визначено техніко-економічні показники прийнятого технічного рішення, які дозволяють оцінити ефективність впровадження нових технологій та їх потенційний вплив на зменшення витрат. Отримані результати роботи можуть бути корисними для практичного впровадження у сфері електротехніки, сприяючи розвитку енергоефективних технологій в електроприводах, що в свою чергу підвищує конкурентоспроможність виробництва.

The paper considers the issue of power consumption of the electric drive when changing the power source of the excitation winding of the generator G-D: from a magnetic amplifier to a thyristor exciter. Calculations of the parameters of the equivalent circuit, as well as the electromechanical and energy characteristics of the electric drive in the G-D system, were carried out. Special attention is paid to the influence of the inertia of the power source of the excitation winding of the generator on the dynamic modes of operation of the electric drive and its overall performance. During the study, various methods were used, such as mathematical calculations, graphical constructions, mathematical dependencies, as well as theoretical provisions from the courses "Theory of the Electric Drive", "Electric Machines" and "Theoretical Fundamentals of Electrical Engineering". In addition, modeling of the operation of the electric drive was performed in the MATLAB software package, which allowed us to visualize the data and confirm the theoretical conclusions. The work also developed measures for labor protection and life safety to ensure safe operation of the electric drive. Calculations of the elements of the power supply system were carried out, which is important for the stable operation of the system. The technical and economic indicators of the adopted technical solution were determined, which allow assessing the effectiveness of the implementation of new technologies and their potential impact on reducing costs. The results of the work can be useful for practical implementation in the field of electrical engineering, contributing to the development of energy-efficient tech- nologies in electric drives, which in turn increases the competitiveness of production.
Synthesis of an electromechanical system with interconnected DC motors
Керівник роботи: Кузнецов Борис Іванович, доктор технічних наук, професор кафедри електромеханічних та комп'ютерних систем Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Mechanical manufacturing engineering; електропривод; electric drive; тиристорний збудник; thyristor exciter; схема заміщення; substitution scheme; математична модель; mathematical model; електропостачання; electricity supply