Патриархальные представления в мировоззрении граждан античного Херсонеса - Ручинская, О.А. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2001)
Стаття, яка пропонується до вашої уваги, являє собою спробу узагальнення цілого ряду джерел та матеріалів з соціальної історії античного Херсонеса. Вони дозволяють говорити про наявність і тривале існування традиційних установлень у світосприйнятті громадян та про їх вплив на всю суспільну систему цього грецького міста. Природно, ці процеси мали різну інтенсивність в окремі періоди історії Херсонеса. Але їх наявність та значення, безперечно, зіграли велику роль у збереженні етнокультурної єдності даного полісу і сприяли протистоянню іноплемінним ідеологічним впливам.
Keywords: Херсонес; античность; мировоззрение; патриархальные представления; гражданский коллектив