A practical course in English written communication : instruction and training manual for the students of the School of foreign languages [Electronic resource] - Ніколаєнко, Валерія Олегівна; Nikolaienko, Valeriia Olehivna (Kharkiv : V. N. Karazin Kharkiv National University, 2025)
Цей посібник призначений для студентів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, які вивчають англійську мову як спеціальність або як другу іноземну мову (рівні B1+ та B2). Його мета — сформувати в студентів академічні та професійні компетентності письма англійською мовою. Посібник пропонує огляд риторичних принципів, жанрово-специфічних стратегій письма та найкращих практик професійної комунікації. Він знайомить студентів з основними письмовими жанрами, зокрема діловим листуванням, електронною комунікацією, службовими записками та звітами, супровідними листами, резюме, академічними есе та іншими жанрами академічного письма, а також сучасними креативними цифровими жанрами, такими як маркетингові публікації, соціальні мережі та блоги. Окрім жанрово орієнтованого навчання, посібник також акцентує увагу на розвитку стилістичної обізнаності, критичного мислення та цифрової грамотності. Кожний розділ містить питання для обговорення, зразки текстів і практичні завдання. Посібник узгоджений зі Стратегічними цілями та рішеннями до 2030 року Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, підтримуючи його орієнтацію на розвиток професійної кар’єри студентів.

This manual is designed for students of V. N. Karazin Kharkiv National University studying English as their major or their second foreign language (B1+ and B2 levels). It aims to build students’ academic and professional writing competencies in the English language. The manual offers an overview of rhetorical principles, genre-specific writing strategies, and best practices for professional communication. It introduces learners to essential writing genres including business correspondence, email communication, memos and reports, cover letters, CVs, academic essays, and other academic writing genres, as well as modern creative digital genres such as marketing, social media, and blogs. In addition to genre-focused instruction, the manual also emphasizes the development of stylistic awareness, critical thinking, and digital literacy. Each unit contains discussion prompts, sample texts, and practice tasks. This manual aligns with the Strategic objectives and solutions until 2030 of V. N. Karazin Kharkiv National University, supporting its focus on students’ professional career development.
Основи англомовної письмової комунікації : навчально-методичний посібник для студентів Школи іноземних мов [Електронний ресурс]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Other Germanic languages::English language; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; академічне письмо; професійне письмо; жанри письма; критичне мислення; цифрова грамотність; academic writing; professional writing; writing genres; critical thinking; digital literacy