Розвиток зовнішньоторгівельних відносин країн Балтії у складі Європейського Союзу - Філіпов, Олег Михайлович; Filippov, O. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертація присвячена поглибленню теоретико-методичних засад дослідження розвитку зовнішньоторговельних відносин країн Балтії у складі ЄС та розробленню стратегічних напрямів вдосконалення зовнішньоторговельної політики України з урахуванням досвіду країн Балтії. У результаті проведеного дослідження встановлено, що зовнішньоторговельні відносини становлять складну інтеграційну категорію, що виникла на перетині економічної, правової та політичної наук. Їх сутність полягає не лише у процесах обміну товарами й послугами через державні кордони, а й у формуванні системи економічних, правових та інституційних зв’язків між різнонаціональними суб’єктами в умовах глобальної взаємозалежності. Сучасне трактування зовнішньоторговельних відносин відображає як традиційні форми обміну матеріальними благами, так і новітні прояви взаємодії у сфері цифрової економіки, послуг і транснаціональних даних.

The dissertation is devoted to deepening the theoretical and methodological foundations of studying the development of foreign trade relations of the Baltic States within the European Union and to developing strategic directions for improving Ukraine’s foreign trade policy, taking into account the experience of the Baltic countries. As a result of the conducted research, it was established that foreign trade relations represent a complex integrative category formed at the intersection of economic, legal, and political sciences. Their essence lies not only in the processes of exchanging goods and services across national borders but also in forming a system of economic, legal, and institutional linkages among multinational actors under conditions of global interdependence. The modern interpretation of foreign trade relations reflects both traditional forms of material exchange and new manifestations of interaction in the digital economy, services, and cross-border data flows.
Development of foreign trade relations of the Baltic States within the European Union
Науковий керівник: Казакова Надія Артурівна, кандидат географічних наук, доцент, професор кафедри міжнародних економічних відносин та логістики Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; країни Балтії; зовнішньоторговельна політика; конкурентоспроможність; зовнішньоторговельні відносини; європейська інтеграція; іноземні інвестиції; міжнародна торгівля; зовнішня торгівля; експорт; імпорт; сталий економічний розвиток; кластери; цифровізація торгівлі; економічне зростання; єдиний ринок ЄС; Baltic countries; foreign trade policy; competitiveness; foreign trade relations; European integration; foreign investments; international trade; foreign trade; export; import; sustainable economic development; clusters; digitalization of trade; economic growth; EU single market