Моніторинг інфузійної терапії у пацієнтів зі зниженим кардіальним резервом при абдомінальних операціях - Цівенко, Олексій Іванович; Матвєєнко, Марія Сергіївна; Ляшок, Андрій Леонідович; Бичкова, О. Ю.; Цівенко, В. М.; Tsivenko, O. I.; Matvieienko, M. S.; Lіashok, A. L.; Bychkova, O. Yu.; Tsivenko, V. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У результаті проведеного дослідження встановлено, що застосування ліберального режиму інфузійної терапії в періопераційному періоді у хворих з ІХС та ХСН І, І-ІІ ФК, порівняно з рестриктивним режимом, призводить до статистично значущого зростання біомаркерів серцевої недостатності та УЗД ознак волемічного перенавантаження.

As a result of the conducted research, it was established that the use of a liberal regimen of infusion therapy in the perioperative period in patients with coronary heart disease and HF I, I-II FC compared to a restrictive regimen leads to a statistically significant increase in biomarkers of heart failure and ultrasound signs of volemic overload.
Monitoring of infusion therapy in patients with reduced cardiac reserve during abdominal operations
Цівенко Олексій Іванович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0003-0839-9768 Матвєєнко Марія Сергіївна, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб, http://orcid.org/0000-0002-0388-138X Ляшок Андрій Леонідович, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0003-2098-1697 Бичкова Ольга, кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини, https://orcid.org/0000-0003-0577-8738
Keywords: MEDICINE::Surgery::Surgical research; інфузійна терапія; серцева недостатність; профілактика кардіальних ускладнень; infusion therapy; heart failure; prevention of cardiac complications